När man växer upp som tonåring är det inte alla som vill ha egna barn. Livet ligger framför en och det finns många ställen att upptäcka och äventyr so

När man växer upp som tonåring är det inte alla som vill ha egna barn. Livet ligger framför en och det finns många ställen att upptäcka och äventyr som väntar. Att skaffa barn och familj kan kännas väldigt avlägset. Med all rätt faktiskt. Livet ska levas och allting har sin tid.

Som förälder har man ett ansvar. Det är ansvar att kunna ge sitt barn ett bra liv och en god uppfostran. Ett bra liv betyder inte att man måste ge barnet allt det pekar på och skämma bort det med materiella ting, utan det handlar om något så mycket större. Kärlek, trygghet och stabilitet.

Väx upp själv först

En bra sak är att själv se till att växa upp innan det kommer barn in i bilden. Plugga färdigt, skaffa en utbildning och ett jobb. Detta kommer att ge stabilitet i livet, en bra grund för pension, sjukpenninggrundande inkomst, bättre föräldrapenning och liknande. Inte bara ger det en bättre ekonomi, det ger en också möjlighet att kunna se lite av världen och leva runt ett tag, träffa folk, festa och bli färdig med fest-stadiet. Det fungerar inte med fest varje helg om man har små barn att ta hand om. Att verkligen leva av sig före familjebildandet gör också att man får lite livserfarenhet och lär sig ta hand om sig själv. Det är svårt att ta hand om ett barn om man inte kan ta hand om sig själv.

Väldigt unga föräldrar

Det är ganska länge sedan det började talas om tonårsgraviditeter, men det kan vara värt att ta upp några varningens ord. En tonåring blir gravid, bestämmer sig för att behålla barnet, med eller mot barnets pappas vilja, och sen börjar alltså det vuxna livet? Knappast. Tonåringen är inte mer än ett barn själv, och har inte gått ut gymnasiet. Att vara mammaledig under gymnasiet och fortsätta efter ett år är inte lätt. Vanliga tonåringar har hela livet fullt med plugg, fest, vänner och vardag, men tonårsmamman och pappan har också en bebis att ta hand om. Bebisen måste gå först precis hela tiden, och väldigt många är oförberedda på det trots att det säger sig självt. Att inte kunna festa med kompisarna på helgerna, att behöva leta barnvakt hela tiden och liknande. Det blir tonårsföräldern van vid. I vissa fall blir det dessutom övermäktigt och de sociala myndigheterna kopplas in för att de som de kan hjälpa till. Det kan i slutänden leda till att barnet behöver bo i familjehem eller hos stödfamilj för att avlasta föräldrarna.

Att vara ung förälder kan absolut vara en fördel i vissa fall, men det mest genomtänkta och ansvariga är att själv växa upp, att sluta vara barn och att kunna ta hand om sig själv först innan man skaffar smått. Att utbilda sig först innan det är dags för blöjor, välling och nappar är det klokaste man kan göra. Givetvis går det att studera med barn, men det är klart mycket jobbigare och kräver mer.