Ibland kan man som förälder behöva skaffa sig en utbildning, eller ta upp sitt studerande igen efter ett studieuppehåll. Det kan också vara så att man

Ibland kan man som förälder behöva skaffa sig en utbildning, eller ta upp sitt studerande igen efter ett studieuppehåll. Det kan också vara så att man har gått ut gymnasiet, jobbat lite och kanske skaffat ett barn och sen känner sig mogen för att läsa vidare eller ta tag i studierna igen. Eller så är det hög tid att läsa upp betygen för att kunna skaffa en utbildning alls, eller omskola sig.

Dela upp hushållssysslorna

Att plugga med barn går absolut, det ställer bara lite högre krav på att plugget verkligen blir gjort då det oftast finns tusen andra saker att lägga tiden på i en barnfamilj. Det är hämtning och lämning på dagis och skola och det är mat, disk, städ och tvätt, fritidsaktiviteter och familjetid med barnet eller barnen. För att pluggandet ska gå så bra som möjligt är det därför bra med en förstående och ansvarstagande partner som gör sin del av hemmets sysslor och att man har bra rutiner och självdisciplin. Det fungerar inte att sjunka ner i soffan med Netflix så fort barnet är lämnat på dagis, för plugget måste bli gjort.

Olika sätt att plugga

Alla fungerar olika. För en del personer funkar det därför bättre med en skola att gå till så att man kommer hemifrån, och för andra fungerar det bättre att få ihop livspusslet genom att plugga på distans och göra det mesta pluggandet hemma. Att studera räknas som att arbeta och därför har barnen rätt till barnomsorg under studietimmarna.

Tips som kan underlätta pluggandet är att skriva ett dagsschema. Vem gör vad och när ska det göras? Vem hämtar och lämnar på dagis? Vem handlar? Se till att skriva in sysslor som städning och annat underhåll för att det inte ska få fokus under den tänka studietiden under dagen.

Plugga som ensamstående

Att plugga som ensamstående mamma eller pappa kräver ännu mer planering, men det går med lite vilja och motivation. Det är därför en bra idé att ha ett schema på kylskåpet där det verkligen står tydligt vad som ska göras när, och se till att det blir gjort också. Det kan vara bra att ha ett par barnvakter utsedda på förhand, och som även kan ta hand om barnet om det skulle bli förkylt så att man som förälder och student ändå har en möjlighet att komma iväg på den där föreläsningen eller provet. Det är ju givetvis just då som barnet är för sjuk för att gå till dagis men för frisk för att ligga och sova hela dagen.

Planera tiden noga och effektivt och använd studietekniker som fungerar, vare sig det handlar om att läsa på distans eller i en skolsal.