Att barnsäkra hemmet är viktigt, speciellt när man har små barn. Men det finns även annat som kan vara bra att ha under kontroll om du har familj. Hur är inomhusluften? Finns det risk att utveckla allergier? Har huset drabbats av några fuktskador eller mögel? Har du inte sett över huset ordentligt ännu bör du göra det nu.

Ta dit en besiktningsman

Om inomhusluften är dålig brukar du som bor i huset ofta känna det själv. Barn är ännu känsligare än vuxna så om ett eller flera av dina barn börjar få symptom som huvudvärk, kliande ögon eller eksem och liknande, kan det bero på att det finns objudna mögelsvampar eller annat sattyg som försämrar luftkvaliteten. Ett råd är då att anlita en besiktningsman som med olika mätinstrument kommer hem till dig och mäter kvaliteten och tar reda på hur den kan påverka dig och din familj.

En besiktningsman är guld värd för att få svart på vitt att ditt hus är drabbat av något eller har höga halter av till exempel radon. Om du då har bevis på att något måste göras, blir det lättare att be fastighetsägare och hyresvärdar om åtgärder. Det blir även lättare att få bukt med problemet av allergener och farliga partiklar på egen hand genom att kanske göra en renovering, en radonsanering eller skaffa luftfuktare.

Mätningar av luftkvaliteten

Oavsett om det handlar om hemmiljön eller miljön på arbetsplatsen kan en luftkvalitetsmätning vara första steget till en bättre hälsa. Har du småbarn är det väldigt viktigt att inte bortse från dessa åtgärder eftersom dina barn annars kan bli mycket sjuka – så även du själv.

Det kan även vara ett bra sätt innan du slår till och köper ett nytt hus till din familj. Ingen vill flytta in i ett hus med otäck luft och lägga ut en massa pengar på något som kanske måste säljas igen inom kort. Ta dit en person som sysslar med luftmätningar så är du en god bit på väg. På så vis vet du exakt vad som behöver göras efteråt för att återfå den fina luften igen.

Barn och inomhusluft

Det är rekommenderat för barn att vara ute och röra på sig i friska luften så ofta som möjligt, men även inomhusluften ska bidra med något positivt. Det är däremot bra att veta att barn inte ska leva i sterila miljöer då deras immunförsvar inte lär sig att utveckla det försvar som behövs. Med andra ord – lite skit rensar magen som man ofta skämtsamt säger, men i det här fallet gäller det inte magen utan hälsan i stort. Hur det än är bör du dock tänka på att vädra ofta, ha en god ventilation, städa och utföra luftkvalitetsmätningar så att radon och liknande inte letar sig in och förstör.

Tänk också på att nästan 75 % av partiklar kommer inifrån – växter, stearinljus, elektronik och fukt är till exempel stora bovar i dramat.