Plötsligt händer det. Antingen är det ett hoppsan eller så är det planerat, men förhoppningsvis är det ett efterlängtat och glädjande besked. Som bliv

Plötsligt händer det. Antingen är det ett hoppsan eller så är det planerat, men förhoppningsvis är det ett efterlängtat och glädjande besked. Som blivande mamma är det nu mycket som händer. Det känns avlägset och främmande men naturligt och underbart på samma gång. Hormonerna spökar och humöret växlar samtidigt som kroppen förändras.

Vara gravid

Under tiden bebisen är i magen är det mycket information som ska bearbetas. Det är glukosbelastning för att kolla efter graviditetsdiabetes, det är kontroller och ultraljud, det är matvanor, rökning och alkohol, lagom med motion och funderingar om framtiden. Kläder passar inte längre och det kan vara både illamående och foglossning när kroppen förbereder sig inför förlossning. Tankar som “kommer jag klara det här?” dyker upp, vänner och familj som vill klappa magen och fötter som svullar. Alla får inte alla symptom eller går upp 20 kilo i vikt, på en del märks knappt något alls. Vissa är oroliga och spända medan andra är enbart lugna och glada. Att få barn är en av de mest naturliga sakerna i världen, men ändå känns varje graviditet som ett mirakel.

Faderns roll

Att vara blivande fader är heller inte så lätt. Här kan det upplevas en ganska stor maktlöshet och även ett slags utanförskap, eftersom det inte är han som förändras. Även den blivande fadern kan ha tankar om framtiden och tvivla på sina egna förmågor, och att passa upp på en hormonstinn gravid kvinna som ömsom är glad ömsom ledsen och irriterad är ingen dans på rosor.

Involvera den blivande fadern

Ett bra sätt att få pappan till barnet att känna sig delaktig är att låta honom följa med på kontroller och ultraljud och att delade ögonblicken babyn sparkar i magen. Även mannen behöver tid för att vänja sig vid tanken på bli pappa och kunna greppa situationen.