Har du svårt att komma på vad barnen kan göra när det regnar utanför dörren eller när du helt enkelt inte har lust att stå och frysa i parken? Du är inte ensam. Som förälder gäller det inte bara att ha koll på det ena eller det andra, du måste även se till att ha ett helt läger fullt av fantasi när det inte finns något kul att hitta på. Visst är det bra för barn att ha tråkigt ibland, så att de roligare stunderna kan uppskattas mer, men när barnen har tråkigt så har (i många fall) även du tråkigt.

Gör egna inbjudningskort

Vankas det snart kalas eller är det dags att bjuda in till den årliga julmiddagen? Låt barnen stå för tillverkningen av inbjudningskorten. Ni kan antingen använda er av papper, pyssel och glitter, dekaler, klistermärken och pennor, eller så testar ni invajt.com när man kan skapa inbjudningskort med hjälp av en app.

Skapa en “när det regnar-låda”

Att ha en låda redo för dagar då det är extra tråkigt väder är ett utmärkt sätt att ge barnen underhållning. Att göra lådan är dock någonting som du bör utföra på egen hand, så att barnen inte vet vad som ligger däri. Det kan vara allt från målarböcker, ett roligt spel, glitterlim, en jojo och vad mer du kommer på. Byt ut innehållet med jämna mellanrum så är den alltid lika spännande.

Testa experiment

Det finns mängder med roliga experiment som du kan testa på tillsammans med dina barn. Många av experimenten kräver inte mer än sånt du har i skafferiet, t.ex. bakpulver, vinäger, karamellfärg och ättika. Varför inte prova att blåsa upp en ballong på egen hand med hjälp av just vinäger och vatten? Är experimenten kluriga eller barnen väldigt små är det naturligtvis viktigt att du som förälder är med.

Länge leve trolldeg

Finns det något som är lika enkelt och underhållande som att pyssla med trolldeg? Trolldeg skapar du enkelt själv och när barnen har pysslat klart kan degen torkas för att därefter målas. Ni kan t.ex. skapa roliga föremål att ge bort i present, att ha som dekorationer i rummet eller varför inte göra inredning och ting till dockhuset? Även om trolldeg absolut inte är gott så är det helt ofarligt att få i munnen. Det betyder att även de allra minsta kan vara med och kladda (skapa).

Vattenlekar

Många barn tycker att det är väldigt roligt att leka med vatten. Ta in en massa roliga kökstillbehör och låt barnen leka kök i badrummet. Skummet från schampot kan bli till en härlig soppa som gosedjuren får smaka på eller varför inte leka professor genom att fylla tvål och vatten i olika små glasflaskor?