När ens barn börjar skolan kommer en både spännande och vemodig tid, och barnet tar ett stort steg mot framtiden. Det kommer nu många års pluggande, ä

När ens barn börjar skolan kommer en både spännande och vemodig tid, och barnet tar ett stort steg mot framtiden. Det kommer nu många års pluggande, även om det börjar med en mjukstart i förskoleklassen.

Inför rutiner om att samtala om dagen

Redan i förskoleklassen behöver man som förälder följa med i vad som händer och verkligen sätta sig med barnet varje dag och fråga hur det har varit i skolan, vad de har gjort och vad de har lärt sig. Detta gör att barnet känner sig taget på allvar och får dela med sig av sin dag men ändå ha en lugn stund med föräldern. Här är det också helt rätt att prata lågmält, i lugn och sansad ton för att varva ner barnet efter den ganska skrikiga miljön som skolan har.

När barnet blir äldre är det bra om det redan finns rutiner för samtal och läxor eftersom barn ofta tycker att det finns andra, roligare saker att göra än att sitta hemma med läxorna. Det är också viktigt att fortsätta ha kontakten med barnet om hur dagen varit, eftersom det ger möjlighet att upptäcka om barnet inte trivs eller om det finns några problem någonstans som exempelvis mobbing.

Var med på klassträffar och avslutningar

Alla föräldrar har inte tid eller energi och bli klassförälder eller vara den som alltid bakar kakor och bullar till alla avslutningar eller som hjälper till med planeringen av alla aktiviteter. Är man en av de som aldrig har tid är det extra viktigt att verkligen avsätta tid för att i alla fall dyka upp på olika händelser och visa närvaro. Det betyder mycket för barnet.