Det är du som förälder som har till uppgift att lära ditt barn att bli en bra människa, att visa respekt mot omgivningen och att uppföra sig på ett bra sätt. Det är inte skolans eller förskolans roll att uppfostra ditt barn.

Bristande respekt

Många barn visar bristande respekt mot andra människor och även mot djur. Ibland skrivs det notiser i tidningar och det delas på sociala medier att barn och ungdomar har plågat katter, sparkat på hundar och igelkottar, varit elaka mot gräsänderna i parken eller liknande. Ännu oftare förekommer det att barn inte vill gå till skolan för att de känner sig utsatta eller mobbade, vissa blir till och med misshandlade, sparkade och slagna. Det finns många orsaker bakom detta beteende men om en bra grund läggs från början kan mycket av senare problematik undvikas till väldigt stor del.

Börja tidigt

När barnet endast är en baby är det kanske lite för tidigt för att börja med uppfostran, men även spädbarnet behöver en trygg grund. Denna trygga grund blir ännu bättre om den muras med kärlek. Ett barn som är van vid kärlek mår bättre och är gladare. För att göra det lätt att ta hand om den nya lilla familjemedlemmen kan du förenkla vardagsbestyren och stressen med en babybox från Apotek Hjärtat. Det blir lättare att hålla reda på de där små pinalerna som behövs i bebisens dagliga omsorg. Även ett litet barn behöver känna trygghet, närhet, kärlek och att det faktiskt kommer någon om den behöver hjälp med något. Här lägger du grunden till den nya lilla människan.

Småbarnsåldern

När barnet börjar bli så stort att det går omkring och pillar på allt så var noga att ta dig tid att förklara saker istället för att endast ryta nej. Är sodastreamern häftig så förklara på ett enkelt sätt hur den funkar, med ljud och gester. Är kattmatsskålen intressant så visa barnet hur man ger katten mat, och förklara att om katten ligger och sover så är den inte hungrig men att vi ser till att det finns mat när den vaknar. Involvera barnet i vardagliga sysslor istället och ha en stor portion tålamod.

Barnet växer

När barnet blir så stort att det börjar i förskolan, eller dagis som det hette förr, så blir kraven helt annorlunda. Barnet genomgår en förändring till följd av alla andra barn på förskolan. Det handlar om att synas och höras och det är här som det är extra viktigt att du som förälder verkligen tar tag i barnets uppfostran och respekt på allvar. Att inte skrika, att lära sig dela med sig, att tala om känslor men även att få ansvara över något kan vara viktiga komponenter för barnet. Håll kontakt med personalen på förskolan för att få veta vad som funkar och vad ni behöver träna mer på, eller prata om i hemmet. Sociala regler, hänsyn och empati är viktigt att ni jobbar er igenom, så låt nu inte barnet bli sittande framför olika skärmar och spel för att uppfostra sig själv.

Du skaffade barn. Ta då hand om det. Lycka till!