Enligt Sjukvårdsguiden 1177 är ofrivillig barnlöshet när man har försökt att bli gravid i minst ett år utan att lyckas. Detta är ganska vanligt, och d

Enligt Sjukvårdsguiden 1177 är ofrivillig barnlöshet när man har försökt att bli gravid i minst ett år utan att lyckas. Detta är ganska vanligt, och det finns hjälp att få. Som ett första steg i processen gäller det att försöka pricka in ägglossningen, men om man har gjort det och det ändå inte händer något så kan det vara läge att söka hjälp.

Söka vård tidigare än ett år

Det finns omständigheter som gör att man kan söka hjälp tidigare och inte behöver vänta ett helt år. Här räknas några olika kriterier.

  • Om man är över 35 år
  • Om man har oregelbunden menscykel
  • Om man har opererats i magen och det blev komplikationerli>
  • Om någon av de förhoppningsvis blivande föräldrarna har behandlats med cellgifter tidigare
  • Om man har endometrios

Orsaker

Det finns i huvudsak två orsaker till barnlöshet. Av en tredjedel av paren som söker hjälp har spermierna dålig kvalitet. En tredjedel har problem med livmoder eller ägg och hos den sista tredjedelen visar undersökningarna inga avvikelser och läkarna har ingen förklaring. Vilket av detta som är problemet utreds och sedan diskuteras vilken behandling som ska sättas in, och om behandling ens ska sättas in.