En debatt som ingen förälder kan ha missat är den om barns skärmtid. Det är också något som ger de flesta dåligt samvete. Det är lätt att sätta barnen framför en iPad istället för att leka med dem när man har tusen sysslor att sköta. Men vad säger egentligen forskningen?
Stor skillnad beroende på ålder
En viktig sak att ha i åtanke är barnets ålder. Små barn ska inte använda skärmar alls, men när de blir större är någon timme per dag helt okej.
Tonåringar kan däremot sitta många timmar framför sitt Playstation 5 utan att ta mer skada än vad du gör framför jobbdatorn. För många tonåringar är det till och med så att deras Playstation är en viktig del av deras sociala liv då mycket umgänge idag sker online och i spel.
Är det egentligen så farligt?
Faktum är att många föräldrar stressar upp sig i onödan över skärmtid. Mycket av debatten är mer moralpanik än vetenskap. Så länge som du har sunt förnuft och inte helt överger ditt barn så kommer de flesta utvecklas till fungerande människor även om de sitter en del framför TV:n eller mobilen. Ytterligare en aspekt av skärmtidsdebatten är att även underhållning kan vara lärorikt. De där timmarna framför YouTube kan mycket väl medföra att ditt barn kommer få ett A i engelska när det börjar skolan.